Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Елена Мацкевич: Да не се страхуват да пробват нещо ново, да вървят напред и да се борят за целите си!

Елена Мацкевич: Да не се страхуват да пробват нещо ново, да вървят напред и да се борят за целите си!

Как от малко нежно момиченце да направим олимпийска шампионка в един от най-колоритните спортове?

Чирлидингът в България е млад и малко популярен спорт, но той е и много ярък, емоционален и колоритен. Независимо от това, този спорт води началото си от 1898 година, и активно се развива в цял свят! Понастоящем в България имам 10 отбора, организират се състезания и нивото на спорта постоянно се повишава. На 9 април 2022 г. националният отбор на България ще участва в Шампионата в Сърбия, а на 20-22 април националният отбор ще представи страна си в САЩ на Световното първенство, а от 1 до 3 юни ще участва в Европейското първенство в Гърция.

Понастоящем в град Варна се появи спортен клуб „Златните Пантери”, основан от известната в света на чирлидинга спортистка Елена Андреевна Мацкевич. Не можехме да отминем този факт и я помолихме да ни даде интервю.

– Елена Андреевна, разкажете малко за себе си. Как започна Вашата любов към спорта като цяло и към чирлидинга в частност?

Здравейте! Родена съм в Екатеринбург. Основател съм на клуба „ЗЛАТНИ ПАНТЕРИ”.

С чирлидинг се занимавам от 2012 г. Аз съм сертифициран треньор на Съюза на чирлидинга на Русия и България по чирлидинг.

Също така съм:
?Майстор на спорта по спортен чирлидинг;
?многократен носител на купата на Свердловска област и Уралски федерален окръг
?носител на Купата на Русия;
?победител на Общоруските състезания на студентските отбори;
?двукратна шампионка на Русия в дисциплината " чир фристайл пом команда" в състава на отбора на Уралския Федерален университет.
?шампионка на Русия в дисциплината "чир фристайл пом двойка" 2017г.;
?носителка на бронзов медал от Фестивала на чирлидинга в дисциплината чир-фристайл-двойка в рамките на «FIFAFANFEST 2018» като представител на клуб «ОГОНЬ»
?бронзов медалист на «IV Общоруски фестивал на националните и неолимпийските видове спорт» в дисциплината чир-фристайл-двойка.

Докато работех в клуб „ОГОНЬ” съм подготвила 20 кандидат майстори на спорта по чирлидинга, а също така ръководени от мен отбори са заемали призови места, включително са били сред първите десет най-добри отбори в Русия.

Любовта му към спорта се заражда постепенно, от 4 година възраст, когато започнах да се занимавам с художествена гимнастика, и с времето разбрах, че не мога да си представя живота без спорт, и още като ученичка в 11 клас започнах да помагам на треньора при заниманията с деца. След постъпването си в университета се срещнах с чирлидинга, станах капитан на отбора и безвъзвратно се влюбих в този ярък, динамичен, емоционален, креативен вид спорт.

– Защо решихте да се преместите в България и да откриете тук спорен клуб?

Реших да се преместя, защото това е изключително добро стечение на обстоятелствата, а и това беше моя мечта – да живея на море, а реших да направя клуб, защото много обичам работата си и виждам огромен потенциал за развитие!

– Разкажете малко повече на клуба, за плановете, перспективите – близки и по-далечни?

Нашия клуб включва няколко направления: 1. Чирлидинг– за тези деца и възрастни, които искат да се запознаят с нов вид спорт, да се явяват на състезания, да получават спортен разряд, да участват в състезания на различни нива, да се борят за медали да имат шанс да участва в Олимпийски игри; 2. Танци – за тези, които просто искат да танцуват, да поддържат здравето си, фигурата си, да получават удоволствие от тренировките, да се представят на мероприятия/концерти/празници; 3.Стречинг – за всички желаещи, които мечтаят на направят шпагат или просто да поддържат/развиват гъвкаво тяло, а също и да поддържат здравето си. И, най-важното е, че упражненията са насочени към постигане на поставените цели без болка.

В краткосрочен план искаме да наберем групите и да се явяваме на състезания и мероприятия вече това лято. Дългосрочни перспективи – да влезем в националния отбор на България и да участваме в Световни първенства.

– Ваше мнение за нивото на чирлидинга в България. И какви възможности се откриват за децата?

Чирлидингът в България понастоящем е на ниво начинаещи. Най-първото стъпало на развитие. За децата това е прекрасна перспектива да са първи и да получат разряди максимално бързо.

– Какво е приоритетно за Вас? Масовост или спортни резултати?

Да кажем, че аз съм и за масовост и за резултати. Колкото по-голяма е конкуренцията, толкова е по-интересно да се печели.

– Какви задачи си е поставил клуба за тази година?

Основната ни задача за тази година е да сформираме няколко устойчиви групи, с които ще започнем да запознаваме хората с този прекрасен вид спорт, и разбира се, да участване в състезания.

– Трудно ли е да се запише при вас човек?

Не е трудно да дойдете при нас. Единственото условие за тези, които искат да са в спорта след 10 годишна възраст, е да имат поне минимална спортна/танцова/хореографска подготовка. Но даже за тези, които искат, но нямат никаква подготовка, ще има групи за начална подготовка и в процеса на работа, който се развива, ще преминава в спортните отбори и ще се допуска до състезания. Шанс имат всички, важното е да имат желание за работа и позитивна нагласа.

– На какви принципи и методики се основана дейността на вашия спортен клуб?

Дейността на спортния ни клуб е насочена към личностно развитие, укрепване на здравето, професионално самоопределение на възпитаниците, развитие на физическите способности, спортни постижения, подготовка.

- Какво, според Вас, възпитава спорта в младите, подрастващото поколение?

Спортът е здравословен начин на живот. Да сме здрави – това е най-важното. Тренировките развиват издръжливостта, гъвкавостта. Спортът помага да проверяваме правилността на прилаганите начини за развитие и укрепване на организма.

И на второ място – спортът дисциплинира. Детето разбира, че резултати се постигат само с упорита ежедневна работа.

– Имате ли мечта?

Разбира се! Мечтата ми е да участвам в Олимпийски игри.

– Как да влезем във Вашия спортен клуб?

Много е лесно даже! Трябва само да се запишете за пробно занимание и заедно с треньора да решите коя група е най-подходяща за всяко конкретно дете.

– И последен стандартен въпрос – какво ще пожелаете на нашите читатели?

На първо място ще им пожелая здраве. А също така да не се страхуват да пробват нещо ново, да вървят напред и да се борят за целите си!

Клуб „ЗЛАТНИ ПАНТЕРИ”:

тел. +359 87 665 5936

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

сайт: cheer-varna.bg

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.