Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Нови COVID мерки в София от 14 октомври

Нови COVID мерки в София от 14 октомвриснимка: bntnews.bg

Въвеждат нови противоепидемични мерки на територията на София-град от 14 октомври. Новите мерки влизат в сила със заповед на шефа на Столичната РЗИ.

София е в тъмночервената зона със заболеваемост от 509 на 100 000 души.

От четвъртък спират присъствените занятия в езикови школи и образователни центрове. Преустановяват се присъствените занимания в центрове за подкрепа на личностното развитие.

Учениците остават в клас, но директорите им трябва да следят заболеваемостта и ако тя се увеличи да преминат към ротация на класовете.

Кина и театри могат да работят при 30% заетост на местата. Правилото важи и за всички културни мероприятия в София.

Танцовите школи затварят. В музеи и галерии се въвежда правилото да се допуска по 1 човек на 8 квадратни метра.

Груповите туристически пътувания спират.

Децата до 18 години могат да посещават молове само с придружител.

Спират тиймбилдингите. Забранено е провеждането на събори и фестивали.

Сватби и кръщенета са разрешени с до 15 души на закрито и 25 на открито.

Заведенията ще работят от 7.00 до 23.00 часа. Допускат се до 6 души на маса при спазване на дистанция от 1.5 метра.

Фитнес залите ще работят с капацитет от 30%. Персоналът е длъжен да носи предпазни маски, а посетителите трябва да спазват задължителната дистанция.

Въвежда се еднопосочно движение на пазарите. Маските за клиенти и продавачи са задължителни.

И още - шефът на Столичната РЗИ препоръчва, където е възможно, да се премине към работа от дистанция. Маските на всички закрити обществени места са задължителни.

Свижданията в болниците спират.

Ограниченията за заведения, кина, театри, фитнес зали, музеи може да отпаднат, ако персоналът разполага със сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен бърз тест, който е валиден 72 часа.

Другото условие е на тези места да се допускат само посетители, които разполагат със сертификати за преболедуване, имунизация или отрицателен тест. Мерките ще бъдат променени, в зависимост от ситуацията в София, става ясно от заповедта на Данчо Пенчев. / БНТ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.