Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

В рамките на посещението си в Азербайджан, министър Никола Стоянов проведе среща с министъра на енергетиката Парвиз Шахбазов

В рамките на посещението си в Азербайджан, министър Никола Стоянов проведе среща с министъра на енергетиката Парвиз Шахбазов

Възможностите за задълбочаване на сътрудничеството и взаимноизгодното партньорство бяха обсъдени на среща между министъра на икономиката и индустрията на Република България Никола Стоянов и Парвиз Шахбазов, министър на енергетиката на Република Азербайджан. Разговорът бе по инициатива на българската страна.

Припомняме, че на 30 август 2022 г. бе проведен телефонен разговор между министъра на енергетиката Росен Христов и министър Шахбазов, по време на който двамата разговаряха за степента на завършеност на интерконектора с Гърция и възможностите на Азербайджан да доставя газ по новата връзка. Днешната среща бе продължение на диалога между двете държави в търсене на всички възможности за партньорство.

България има интерес за увеличаване на доставките от Азербейджан и след завършването на Южния газов коридор, бе заявено от министър Стоянов. „Наясно сме, че допълнителните доставки през него ще са възможни най-рано през 2025 г., но страната ни трябва да положи от сега основите за истинската си диверсификация“, подчерта българският министър. Азербейджанският му колега се ангажира, че страната ни е сред приоритетните партньори и ще бъде направено възможното за гарантиране на допълнителни количества в дългосрочен план. Двамата коментираха сегашната ситуация и очакванията за глобалното търсене и предлагане на газ в региона.

Министър Стоянов отправи покана още следващия месец министър Парвиз Шахбазов да посети България, за да продължат разговорите за нови области на взаимно партньорство.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вСряда, 07 Септември 2022 13:01
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.