Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Горанов: Ако изолацията продължи 3 месеца, възстановяването ще приключи в края на 2021 г.

Владислав Горановснимка: dnevnik.bgВладислав Горанов

Ако ограничителните мерки, свързани с пандемията на коронавируса, продължат три месеца, възстановяването до предкризисните нива ще приключи чак в края на 2021 г. Ако най-негативният сценарий за спад на икономиката с 3% се осъществи, възстановяването на заетостта се очаква да започне в края на годината и да продължи през 2021 г. Това прогнозира финансовият министър Владислав Горанов тази сутрин на пресконференция, с която представи проекта за актуализация на бюджета, одобрен снощи от правителството.

Очаква се безработицата да нарасне с около 2 пункта, но всичко зависи от това колко дълго ще продължат медицинските ограничения, каза Горанов.

На депутатите днес ще бъде предложена промяна в разчетите, основана на най-негативния от три сценария - за спад на икономиката с 3% за тази година, намаляване на бюджетните приходи с 2.44 млрд. лв., 1.07 млрд. увеличение на общия размер на дефицита до 3.5 млрд лв или до 3% от БВП.

"Има и по-положителни сценарии - за запазване на растежа с 0.7% или за нулев растеж" каза Горанов и подчерта, че е адаптирал бюджета към най-негативния сценарий.

Дефицитът ще бъде финансиран чрез взимане на дълг като се обсъждат възможности за теглене както на външен, така и на вътрешен дълг. Горанов подчерта, че ще поиска от депутатите да увеличат лимитите на дълга от сегашните 2.2 млрд. лв. на 10 млрд. лв., като от пазара ще се търсят първо 4.2 млрд. а останалата част ще бъде активирана само ако се наложи след кризата.

Той увери, че промяна в данъците не се предвижда. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники